2012, 2014 ve 2016 yıllarında eşimle, fakat beraberimizde farklı dostlarımızla birer yıl arayla üç kez ziyaret ettiğimiz bu ülkenin, ilk anda fuhuş ile akla gelmesinin büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyorum.
Bankong ve Phuket için Kaç Günlük Bir Plan Yapılmalı;
2012’de dört gün Phuket bir gece iki gün Bankong, 2014 üç gün Singapur ardından dört gün Phuket iki gün Bankong, 2016 yılında ise beş gün Phuket üç gece dört gün Bankong şeklinde gerçekleştirdiğimiz seyahatlerimizin ardından size tavsiyem, en az iki tam gün Bankong bir hafta da Phuket programı yapmanız. (İstanbul’dan hali hazırda Bankong’a THY’nin günde iki seferi bulunuyor, İstanbul’dan 20.00 de kalkan uçakla gidilip, Bankong’dan 23.50’de hareket eden sefer ile dönüldüğünde iki geceyi yolda geçiriyorsunuz, bu da otele iki gece daha az para harcamanıza ve iki gün kazanmanıza yol açıyor:)
Son da söyleyeceğimi başta söyleyeyim, bu ülke en az bir kez ziyareti fazlasıyla hak ediyor, bir kere çok farklı bir kültür, Tayland size, kendinizi harika hissedeceğiniz masaj salonları, ucuz sokak pazarları, harika otelleri, hareketli eğlenceli insanları, çok zengin yeme-içme seçenekleri ve gözlerinize inanamayacağınız şaşıracağınız bir sefalet sunuyor. Daha önce sadece kartpostallarda gördüğünüz kumsallar sizi bekliyor, çılgın eğlenceyi seven insanlar için ise, aman sabahlar olmasın:).
Tayland’a Hangi Mevsimde Gidilir;
Her üç seyahatimizi de Mart ayı içerisinde gerçekleştirdik. Tayland tropikal iklim kuşağında bulunduğundan kış ayını yaşamayan bir ülke, Eylül ve Ekim ayları muson yağmurları nedeniyle turistlerin rağbet etmedikleri aylar (fakat bu dönemde özellikle oteller inanılmaz ucuz, “ben masaja, eğlenmeye, gidiyorum” diyorsanız düşünebilirsiniz), yukarıda yazdığım üç farklı yılın Mart aylarında sadece tek bir gün yağmur gördüğümüzü havanın 25-30 derece civarında seyrettiğini, nemin de çok yüksek olduğunu belirteyim. Güneşin vuruş açısından mı kaynaklı bilmiyorum ama, koruyucu kremleri yanınızdan eksik etmeyin bir an da neye uğradığınızı şaşırırsınız diyorum. Öyleyse Tayland’ın yüksek sezonu Aralık başından, Mart sonu diyebiliriz, diğer aylarda deniz tatili düşünenler için şunu söyleyeyim, sert rüzgarlar ve yağış görülebiliyormuş.
Bankong’dan Phuket’e Nasıl Gidilir;
Bir seyahatimde Singapur üzerinden Bankong Airways ile Phuket’e, diğer iki seyahatimde ise Air Asia ve Thai Hava Yolları ile Bankong’dan Phuket’e geçtik, bilet fiyatları son derece ucuz, (uçak biletinizi erken almanın fiyat avantajı sağladığını hatırlatayım) gidiş geliş bir kişi için 80 ila 100 USD civarında bir fiyata bilet bulabilir, internet üzerinden satın alabilirsiniz. Bankong Havalimanı son derece temiz, modern bir terminal binasına sahip, Pasaport kontrolünden sonra eğer Phuket’e devam edecekseniz, terminali terk etmeden bir üst kata çıktığınızda İç Hatlar terminaline varmış oluyorsunuz, Bankong’a varış saatinizden (yerel saate göre) iki saat sonrasına bilet aldığınızda rahatlıkla seyahatinizin devamını gerçekleştireceksiniz. Bankong-Phuket arası uçakla bir saat yirmi dakika sürüyor. (Bu arada yakın zaman içerisinde Türk Hava Yolları Phuket’e direkt seferlere başlıyormuş).
Phuket’e Vardıktan Sonra Otele Nasıl Gidilir;
Phuket havalimanın da fazla döviz bozdurmamanızı tavsiye ederim, havalimanından dışarı çıktığınızda iki-üç adet döviz bürosu bulunuyor, otele transfer için iki seçenek var, taksi 25-30 USD civarında, bir de Limuzin dedikleri minibüsler var, bu minibüslere bilet ile biniliyor, bileti havalimanı çıkış kapısında bulunan bankodan alıyorsunuz, ücret ilk gittiğimde 120 ikinci seyahatimde 150, son gittiğimde ise 180 baht’tı (5 dolar civarında) bu Limuzin denilen minibüsler son derece pratik, sizi otelinizin önüne kadar götürüyorlar, dikkat edilmesi gereken ise şu, yolda bir turizm ofisinde durup, numaradan otellerinizin isimlerini yazıyorlar, numaradan diyorum çünkü oraya uğramalarının asıl nedeni, turistlere günü birlik ada turları satmak, oradan bu turları satın almanızı tavsiye etmiyorum zira biraz kazık.
(Phuket Havalimanından dışarı çıktığınızda bu minibüsleri kullanarak otelinize transferinizi sağlayabilirsiniz.)
Phuket’te Nerede Kalınır;
Phuket oldukça büyük bir ada, günlük 10 dolardan – 1000 dolara kadar geniş yelpazede seçenekler sunan tesisler bulunuyor, ben yatıp kalkacağım kardeşim bana temiz bir oda yeter diyorsanız 10-15 dolara bir Pansiyon bulabilirsiniz, yok benim param çok, sevgilim ile okyanus kenarında özel havuzlu hizmetçili villa istiyorum diyorsanız oda var.
Phuket’te eğlencenin, yeme-içme mekanlarının bulunduğu yer Patong Beach, eğer sadece deniz tatiline gelmediyseniz burada konaklamanızı tavsiye ederim.
Ben seyahatlerimde şu otellerde kaldım.
Baan Laimai Beach Hotel; Dört yıldızlı, Patong Beach de, denize sıfır oldukça büyük güzel bir tesis, kahvaltısı yeterli Booking.com’dan rezervasyon yaparak gittik, hiç bir sorunla karşılaşmadık, akşamları canlı müzik eşliğinde yemek yiyebileceğiniz bir restaurantı da bulunuyor. Fiyat iki kişi için günlük 50-60 dolar civarında.
(Baan Laimai Beach Hotel – Phuket)
Sleep With Me Hotel; Dört yıldızlı bir otel, Jungceylon alışveriş merkezinin ve eğlence mekanlarının yanı başında, plaja yürüyerek 5-10 dakika mesafede son derece temiz, kahvaltısı yeterli bir otel, Phuket’e ikinci kez gittiğimizde otel yeni hizmete girmişti ve pırıl pırıldı, üçüncü seyahatimizde yine bu tesisi tercih ettik, kahvaltıdaki kalite bir tık düşmüştü ama yine de aldıkları parayı hak ediyorlar, konsept otel olduğundan son derece sevimli bir dekorasyona sahip. Fiyat iki kişi için günlük 50-60 dolar civarında.
Tayland’da otellerde genellikle 100 dolar depozit alınıyor ve bir belge veriliyor, otelden çıkış yaptığınızda bu belgeyi göstererek verdiğiniz depoziti geri alıyorsunuz.
Odada tek başınıza kalıp, İki kişilik oda bedeli ödediğiniz halde, otele misafir getirdiğiniz de, neredeyse oda fiyatı kadar para talep ediyorlar, bunu da lobide oturup bir şeyler içerken karşılaştığım gözlemlerime dayanarak aktarayım.
(Phuket bulunan “Sleep With Me” konsept bir otel ve son derece şık bir tasarıma sahip.)
Phuket’te Eğlence;
Phuket’teki eğlencenin merkezi Bangla Road adlı cadde, bir kilometrelik bu caddede onlarca bar ve striptiz yapılan mekanlar, ara sokaklarda ise go-go barlar bulunuyor. Barlarda direk dansı yapan yüzlerce kız dikkatinizi çekecek, eşimle defalarca gittiğimiz bu mekanlarda hiçbir saygısızlığa uğramadık, rahatsız olabileceğimiz hiç bir olay yaşamadık, kısacası herkes kendi aleminde:)
Bir çok yerde okuduğunuz ve bildiğiniz gibi, Tayland dünyanın her yerinden gelen erkek turist kafilelerini ağırlayan bir ülke, bu insanlara da istediklerini fazlasıyla veriyor ve beklentilerini karşılıyor.
Phuket’te Ne Yapılır;
Masaj; Bol bol masaj yaptırılır, şehirde yüzlerce masaj salonu ve SPA bulunuyor, Let’s Relax bunlardan biri, Jungceylon alışveriş merkezinin birkaç yüz metre ilerisinde, son derece temiz nezih bir mekan, bir saatten dört saate kadar farklı masaj paketleri sunuyorlar, biz üç saatlik bir masaj satın aldık, (sakın o kadarı da sıkar canım demeyin, ertesi gün yine gidiyorsunuz) ilk önce içine orkiler attıkları lavabonun içerisinde ayaklarınızı yıkıyor, ardından sizi bir üst kata çıkarıyorlar, bir saat ayak masajının ardından, 45 dakika thai masajı yapıyorlar, son bir saatte ise, içerisinde ağrı kesici etkisi olduğunu düşündüğüm otların bulunduğu sıcak keseler ile değişik, hoş, güzel bir terapi uyguluyorlar, ben kendi adıma, “öldükte cennete mi geldik acaba” dedim, masaj bittikten sonra ise harika bir kurabiye ile yeşil çay ikram edip, verdiğiniz bahşiş için (4-5 dolar) bir kaç kez teşekkür ediyorlar. Masaj fiyatlarına gelince, sıradan masaj salonlarında ( 2016 Mart ayında bir dolar 35 baht’tı) bir saatlik ayak, thai veya yağlı masaj 300 baht yani 8-9 dolar civarında, yukarıda bahsettiğim Let’s Relax gibi bir SPA da ise, üç saatlik masaj 1400 baht 40 dolar civarındaydı. Kendinizi maharetli thai kızlarına emanet ederek 8-10 günlük bir sürede 200 dolar harcayıp, sabah-akşam masaj yaptırarak, gerilmiş bedeninizi hamur haline getirtebilirsiniz.
(Let’s Relax Spa Merkezi)
(Ve fiyat listesi, Tayland da her yerde pazarlık var burada ise yok.)
Ada Turları; Phuketin çevresinde değişik aktiviteler sunan onlarca ada bulunuyor, ben üç değişik ada turuna katıldım. Ada turları şu şekilde düzenleniyor, şehrin her yanında bulunan stantlardan (pazarlık şart) tur satın alıyorsunuz, sabah otelinizden minibüs ile alıyorlar, en az yarım saatlik bir mesafede bulunan bir iskeleye veya marinaya gidiyorsunuz, buradan bindiğiniz Speet Boat ile (buna dikkat edin katıldığınız tur kesinlikle Speet Boat olmalı zira gidilen mesafe oldukça uzak, diğer türlü gününüzün neredeyse tamamı yolda geçecektir) okyanusta en az 1-1.5 saat süreyle saatte 50-60 km hızla gitmek istediğiniz adaya varıyorsunuz, yolculuk boyunca konakladığınız her adadan (zira en az bir kaç ada geziyorsunuz) hareket ettiğinizde meyve ikramı, alkolsüz içecekler ve öğle yemeği tur fiyatına dahil oluyor, turlar genellikle kişi başı 50 USD civarında bir fiyata satılıyor.
(Monkey Island)
(Ada turlarına katıldığınız da, harika plajlarda yüzme şansı bulup, günün nasıl bittiğini anlamıyorsunuz.)
Phi Phi; Bir kaç adadan oluşuyor, okyanus ortasında tamamı orman kaplı harika kumsalları ile muhteşem bir gün geçireceğiniz bu tura mutlaka katılın diyorum, özellikle Maya Beach harika bir kumsala sahip, ikinci seyahatimizde ilginin çok arttığını, turist taşıyan teknelerin kumsalın tamamını kapladığını görüp neşemiz kaçtıysa da, verdiğiniz paranın karşılığını fazlasıyla alacaksınız.
(Maya Beach – turistlerin büyük ilgisi nedeniyle en çok rağbet gören adalardan birisi)
James Bond Adası; Buranın Phi Phi kadar ilğinç olduğunu düşünmüyorum, James Bond serisi filimlerin birinde, Bond bir sahnede, sivri bir kayanın üstünden balıklama bir atlayış gerçekleştirmiş ada bu şekilde ünlenmiş ve turistlerin ilgisini çekiyor, adını da filimden alıyor. Gidip gitmeme konusunda takdir sizin.
(Phi Phi turunda dönüş yolunda minik bir ada.)
Similan; Thai dilinde dokuz demek olan Similan dokuz adadan oluşuyor, biraz yorucu bir tur olduğunu belirtmek isterim, otelinizden sabah 06.00’da sizi alıyorlar, Kara yolu ile Phuket’ten başka bir adaya geçiyorsunuz, yaklaşık 2 saat süren bu yolculuğun ardından bir marinaya geliyorsunuz, buradaki kahvaltı ikramından sonra, sürat teknesi ile en az 2 saatlik bir yolculuğun ardından Similan takım adalarına varıyorsunuz, deniz kaplumbağaları nedeniyle iki ada ziyaret edilemiyor (biz gittiğimizde öyleydi), diğer adalar da yüzme ve yemek molası veriyorsunuz, ilginç olan ise önce size şnorkel ve gözlük dağıtıyorlar, ardından tekne sessiz-ıssız bir koyda duruyor, denizin altındaki mercan kayalıkları balık türleri size muhteşem tadına doyamayacağınız bir izlenim sunuyor. Ben hayatım boyunca böylesine bir güzellikle daha önce hiç karşılaşmadım ve büyülendim, eğer Phuket’e giderseniz mutlaka ama mutlaka Similan ada turuna katılın diyorum. Büyüleneceksiniz!
(Similan Takım Adaları)
Ada turlarında yanınıza fazla para almamanızı öneririm, zira bir çok yerde denize girip eşyalarınızı plajda veya tekne de bırakıyorsunuz, bir de Speet Boat’un kesinlikle arka bölümüne oturun, tekne son sürat ilerlediğinden ön taraf insanları çok fazla hırpalıyor, güneş kavuruyor ve tur teknenin önünde oturan yolcular için çekilmez bir hal alıyor.
(Dev, doğal bir akvaryumda gibisiniz.)
(Balıklarla iç-içe yüzme, deniz altı yaşamını inceleme fırsatı yakalıyorsunuz.)
Liam Sing; Burası Patong’a yarım saat mesafede bir plaj, deniz son derece temiz, bir şeyler atıştırabileceğiniz bir işletme ve deniz kenarında masaj yaptırabileceğiniz masözler bulunuyor, bir gününüzü Liam Sing’e ayırın pişman olmayacaksınız.
(Adadaki bir gününüzü Liam Sing’e ayırın, denizin, güneşin ve kumsalda yaptıracağınız masajın tadını çıkarın.)
Liam Sing’e tuk-tuk denilen araçlarla gidilebilir, gidiş-dönüş anlaşın, dönüş saatini önceden konuşun, ücreti dönüşte verin ve sıkı pazarlık yapın. (İki yön için toplam 800 Baht ücret normal, tuk-tuk’lara 4-5 kişi binebiliyor).
Phuket’te Kata Beach, Kamala Beach gibi başka plajlarda bulunuyor, buralarda daha çok büyük oteller faaliyet gösteriyor.
Phuket’te Fil safarisi, Timsah çiftliği, Kaju çiftliği gibi etkinlikler de yapılabiliyor, bunların tamamını bir tam gün içerisinde gerçekleştirebilirsiniz, sabah otelden çıktıktan sonra, anlaşacağınız bir taksi akşama kadar sizi gezdiriyor ve ardından otelinize bırakıyor. (Ücret 50 USD civarında)
Bir de not; 2004 yılında Hint Okyanusunda gerçekleşen depremin etkisiyle oluşan tsunami Phuket’de özellikle de Patong Beach’de 6000 kişinin ölmesine ve büyük hasara yol açmış, her sokak başında tsunami alarmında hangi yöne kaçmanız gerektiğini belirten tabelalar bulunuyor.
Phuket’te Ne Yenilir;
Tayland’a ilk gittiğimizde daha önce bu ülkeyi ziyaret eden dostlarımız, ülkenin genelindeki ağır bir kokudan ve yenilecek hiç bir şey olmadığından bahsetmişlerdi. Belki çok uzun yıllar önce böyle olabilir, fakat şu anda kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil. Bu ülkenin kültüründe evlerde mutfak bulunmadığından herkes sokaklarda yemek yiyor, biz cesaret edip, meyve dışında sokaktan hiçbir şey alıp yemedik, Phuket’te son derece lezzetli ve şık restaurantlar bulunuyor, tavsiye edeceklerim ise şunlar; Patong Beach üzerinde Roma restaurant, yine Patong Beach üzerinde bulunan deniz mahsülleri sunan restaurantlar, 1112 Pizza, Hard Rock Cafe (bu mekan diğer yerlere göre biraz daha pahalı) Hooters (Hard Rock cafenin hemen yanında) ve Bangla Road girişinde bulunan Turkish Kebap bunlardan bir kaçı, tropikal meyveler, harika kokteyller de sizi bekliyor, yani yemek sıkıntısı diye bir şey söz konusu değil.
(Bangla Road’un girişinde bulunan Türk Dönercisi)
Turkish Kebap’ın sahibi bir Türk adı Niyazi, kendisi gerçekten Türkiye’de bulamayacağınız lezzette tavuk döneri sunuyor, denemenizi tavsiye ederim. Buranın işletmecisinin ilginç bir hikayesi var, İstanbul’da tekstil işi yaptığını işlerinin iyi gitmediğini ve yıllar önce buraya gelip elindeki cüzi parayla ticaret yapmaya başladığını ve hayatından memnun olduğunu söyledi, cesaretine şaşırdım doğrusu. 2016 yılındaki son ziyaretimizde, caddenin diğer ucuna ikinci bir şube açacağını aktardı, şehrin bir çok yerinde arap işletmeciler de döner yapıyorlar, fakat hiç biri Turkish Kebap’ın kalitesinde değil.
Phuket’te Gece Hayatı; Yukarıda da bahsettiğim üzere, ada da eğlencenin kalbi Bangla Road denilen caddede atıyor, burada her türlü eğlenceyi sunan yüzlerce mekan bulunuyor, ilk başta sadece erkekler için ilginç gibi gelse de, eşinizle beraber yakınlık gösterdiğiniz de, dansçı kızlar, barmenler (tabii bir içki ısmarlamak şartıyla) güzel vakit geçirmeniz için elinden geleni yapıyorlar.
(Gece Hayatını seviyorsanız, hedefi 12 den vuracaksınız.)
Phuket’te Alışveriş; Tayland seyahatinizde Bankong’a da zaman ayıracaksanız, Phuket’ten alışveriş yapmamanızı tavsiye ederim, zira turistik olması nedeniyle Bankong’a göre oldukça pahalı, “7 Seven” market zinciri günlük ihtiyaçlarınız için kullanabileceğiniz bir zincir.
Phuket’le ilgili son söz; Phuket daha çok balayı adası olarak bilinen, Tayland’ın en popüler tatil bölgesi, ilk seyahatimizle son seyahatimiz arasında fiyatların oldukça arttığını (yine de Türkiye’ye göre oldukça ucuz denilebilir) sadece dört yıl içerisinde yoğun ilgi nedeniyle, bazı şeylerin deforme olduğunu gördük, buna rağmen muhteşem doğası, harika kumsalları, masalsı adaları, güzel restaurantları, çılgın eğlence sunan gece kulübleri ile gittiğiniz için pişman olmayacağınız bir tatil destinasyonu olduğunu düşünüyorum, eğer eşinizle gidiyorsanız ve kıskançlık sorununuz varsa, bir kez daha düşünerek gidin, zira tatil burnunuzdan gelebilir:).
BANKONG;
Havalimanından şehre gidecekseniz, terminalin dışında köprü altında taksi durakları var, taksiler daha doğrusu taksiciler bu ülkede büyük sıkıntı, zira kesinlikle fiyatı belirlemeden yola çıkmayın, Bankong Havalimanın’dan şehir merkezine giderken, paralı yolu tercih etmenizi öneririm, çünkü Bankong trafiği İstanbul’u aratacak kadar yoğun:), taksiciler ücretli yola ödedikleri cüzi bedeli genellikle müşterilerinden talep ediyorlar. Şehirde gideceğiniz noktaya göre, taksi ücreti 300-400 baht tutuyor, bu da yaklaşık 10-12 USD civarında bir bedel.
Bankong Thai dilinde “Melekler Şehri” demekmiş, gerçekten öyle mi elimden geldiğince anlatayım.
Bankong uzak doğunun yükselen kenti konumunda, şehrin her yerinde, gökdelenler, muhteşem oteller, devasa alışveriş merkezleri yükseliyor, onlarca tapınak, kraliyet sarayı, eğlence mekanları, gece ve hafta sonu pazarları ile zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız bir şehir.
Bankong’da Ulaşım;
Bankong 10 milyonu aşkın nüfusuyla büyük bir metropol, yüksek binaların yarattığı yoğun nüfus ve buna bağlı trafik ise büyük çile, SKY Train denilen viyadükler üzerine inşa edilen raylı sistem ise şehir içerisinde ulaşım konusunda büyük kolaylık sağlıyor, tavsiyem otelinizin SKY Train istasyonuna yakın olması.
Şehir içerisinde Taksi çok ucuz, otele çağırdığınız taksiler, taksimetre açmak zorunda olduklarından komik bir bedelle gideceğiniz yere varıyorsunuz, fakat yoğun trafik ulaşımda büyük dert, taksiyle 100 baht’a gittiğiniz bir yerden 300 baht’a ancak gelebiliyorsunuz, dürüst taksiciye rastlamak neredeyse imkansız.
Tuk-Tuk denilen üç tekerlekli bizde yıllar önce Arçelik olarak bilinen araçlar ile ulaşım ise, taksiye göre daha pratik, sıkıntılı yanı ise, Tuk-tukcuların turist yakaladıklarında hemen bir mücevherciye götürmek istemeleri, bu konuda dikkatli olmakta fayda var.
(Son yıllarda tuk-tuk lar da modernleşmeye başlamış)
Bankong’da Konaklama;
Chatrium Hotel; Nehir kıyısında (birden fazla Chatrium Hotel var), otelin önündeki iskeleden SKY Train BRT istasyonuna servis var. Üç bloktan oluşuyor, odalar 70 m2 suit, içerisinde her türlü donanımın olduğu bir mutfak, banyo bölümü ve yatak odasından oluşan odaların özellikle üst katlarda olanları muhteşem bir Bankong manzarası sunuyor. Benim kaldığım odada yatağa uzanıp perdeleri açtığınızda şehir ayaklarınızın altında kalıyordu, bu ücrete (gecelik iki kişilik oda fiyatı 70 USD civarındaydı) böyle bir konfor dünyanın hiç bir yerinde olmaz diye düşünüyorum, tek kötü yanı SKY Train istasyonuna tekne ile ulaşılabilir olması. (2012 yılında ilk Bankong seyahatimde bu otelde konakladım).
Landmark; Booking.com üzerinden yaptığım rezarvasyon ile gittiğimde, resimlerini gördüğüm oda ile bana verdikleri odanın birbirinden farklı olduğunu görüp itiraz ettim, eğer istersem fark vererek odamı upgrade edebileceklerini, bir üst sınıfa geçtiğim taktirde sabah kahvaltısı ve akşam 17.00-18.30 arasında 34. Katta bulunan restoranttan yararlanabileceği söylediler, iki gece için 100 USD vererek oda sınıfımı değiştirdim, dekorasyonu, hizmet kalitesi ile kaliteli bir otel olduğunu verdiğim ücretin karşılığını fazlasıyla aldığımı, SKY Train Nana BRT İstasyonuna yürüyüş mesafesinde olması nedeniyle ulaşım kolaylığına sahip bir tesis olduğunu belirteyim. (Beş yıldızlı bu otelde 2014 yılında gecelik iki kişi 80 USD kaldık)
(Landmark Otel; Bu fiyata böyle otel bulunmaz diyorum.)
Mercure Bangkok Fortune Hotel; Fortune Town ve Center Plaza adlı alışveriş merkezlerinin ve Phra Ram 9 metro istasyonunun yanı başında, merkezin biraz dışında, metro SKY Train’e göre çok işlevsel olmadığından ulaşım konusunda biraz daha yorucu, önce metroya binip ardından SKY Train’e geçmek zorunda kalıyorsunuz, yine de metronun olması büyük avantaj, dört yıldızlı günlük iki kişi OK 70 USD civarında bir bedele konakladığımız bu otel, Landmark’ın ve Chatrium Hotel’in biraz gerisindeydi. Metronun yanı başında ve şehrin heryerinden insanların geldiği iki büyük alışveriş merkezinin bitişiğinde olması avantajı.
Bankong’da Ne Yapılır; Bu güne kadar 25’e yakın ülke 50’den fazla şehre seyahat etmiş bir gezgin olarak şunu söyleyebilirim, Bankong gördüğüm her yerden farklı bir şehir, bir kere çok hareketli, heyecanlı, cıvıl cıvıl, akşamları panayır yerine dönen caddeleri her ürünün satıldığı tezgahlarla yemek pişiren yiyen insanlarla doluyor, lütfen gözünüzde canlandırmaya çalışın 10 milyonluk bir şehirdesiniz ve herkes sokaklarda bir şeyler pişiriyor veya satıyor, alışveriş konusunda seçenek çok, Siam alışveriş merkezleri kaliteli ürünlerin ve markaların bulunduğu çarşılar, MBK ise binlerce dükkanla hizmet veren herşeyi bulabileceğiniz bir alışveriş merkezi, ama benim tercihim sokak pazarları, özellikle hafta sonu kurulan Chatucak pazarı, buraya metro ile Chatucak Park istasyonunu kullanarak, SKY Train ile Mochıt istasyonuna giderek ulaşabilirsiniz. Chatucak dünyanın en büyük açık hava pazarlarından bir tanesi yaklaşık 10.000 tezgahta aradığınız herşeyi bulabilirsiniz, pazarlık etmek Tayland’ın genelinde olduğu gibi burada da şart, örneğin satıcının 1000 baht istediği bir ürünü 500 baht’a alıp, tüh kazık yedik demekten kurtulamayacaksınız. Bankong’daysanız ve günlerden Cumartesi veya Pazar ise istikamet Chatucak olmalı.
(Bankong’da sokakta sunum ve lezzet açısından güzel tatlarla karşılaşabilirsiniz, ve neredeyse bedavaya, bu kocaman balık sadece 4 dolardı, Bankong’u farklı kılan özelliklerden biri de bu olsa gerek.)
Patpong Gece Pazarı; Ünlü go-go barların olduğu bölgede akşamları 19.00’dan sonra kuruluyor, pahalı markaların taklitleri satılıyor, SKY Train ile Sala Daeng, Metro ile Sı Lom istasyonunda bulunuyor.
Elektronik için Pantip Plaza.
Narai Phand (Intercontinental otelin alt katında bulunuyor) geleneksel tay el sanatları satılan devlet tarafından işletilen bir mağaza.
Jim Thompson (Tay ipeği satılan bir marka) AVM’lerde şubeleri bulunuyor.
Tapınaklar Gezilmeli; Naçizane tavsiyem eğer Budizm hakkında bilginiz yoksa, bu din hakkında bir şeyler öğrenerek Tayland’a gitmeniz, öğrendikleriniz bu ülkeye ve insanına başka bir gözle bakmanıza yol açacak. Şehirde yüzlerce tapınak bulunuyor, vakit darlığı nedeniyle biz ancak bir kaç tanesini gezebildik.
Grand Palais; Büyük saray giriş 500 baht bahçe düzenlemesi turistlerin ilgisini çekiyor, biz girip gezmedik takdir sizin.
What Pho (Yatan Buda); Geleneksel Tay masajının doğduğu yer olarak biliniyor, giriş ücretli 350 baht, kıyafetinizin uygun olması gerekiyor, üzerinizdekilerin uygun olmadığını düşündüklerinde girişte ücretsiz olarak kıyafet veriyorlar. 45 metre uzunluğunda devasa bir heykel.
(Yatan Buda – Bankong)
Wat Traimitr (Altın Buda); Bazı internet sitelerinde oturan Buda olarak da rastladığım bu heykel 5.500 kg ağırlığında som altından yapılmış, dünyada altından yapılan en büyük heykelin üstü, savaş yıllarında alçı ile kaplanmış, yüzlerce yıl bu şekilde kalmış, daha sonra heykelin som altından olduğu fark edilmiş ve günümüze kadar gelmiş.
(5.5 Tonluk Altın, Oturan Buda Heykeli)
Wat Saket (Altın Dağ); Golden Mountain olarak da biliniyor, ilginç mimarisiyle güzel bir Bankong manzarası sunuyor, tatlı bir rampa ile dolanarak tepeye çıkıyorsunuz, bu yürüyüş esnasında dev çanlar ilginizi çekecektir.
(Golden Mountian tapınağının girişi)
Wat Arun; Chao Praya nehri kenarında, Hint şafak tanrısının adından esinlenerek kurulmuş bir tapınak. Eğer Bankong’da zamanınız az ise ve tek bir tapınak gezecekseniz, Wat Arun’u ilk sıraya alın derim.
(Wat Arun ilginç mimarisiyle ilginizi çekecek bir yapı)
Kanal Turu; Wat Arun tapınağının hemen yanı başında kanal turu yapan geleneksel tekneler bulunuyor, bunlar ile 1-1.5 saat süren tur mutlaka yapılmalı. Dev binaların otelllerin, gökdelenlerin hemen ardında bir kaç yüz metre ilerisinde göreceğiniz sefalete inanamayacaksınız, bu turun adı Kanal turu değil, Sefalet turu olmalıymış, nehirdeki pis su üzerinize sıçradığında rahatsız oluyorken, insanların nehirden kovaya su doldurup yıkandıklarını, çocukların yüzdüklerini görüp şaşkına dönüyorsunuz.
(Bankong’a özgü yüzen restaurantlar)
Yüzen Pazar; Taksi ile gidilebiliyor Bankong’a 1.5 saat uzaklıkta, trafiğin yoğunluğu da göz önüne alındığında neredeyse bir tam gününüzü alıyor.
Bankong’la ilgili son söz; Bizi bu ülkeye hem de üç kez neyin çektiğini anlatmaya çalıştım, aslında oldukça yorucu, uzak ve maliyeti yüksek bu seyahatlerde eğlendik, yedik, içtik, denize girdik, fiyatların ucuz olması nedeniyle zengin gibi davrandık, hiç ama hiç sıkılmadık. Farklılıktan hoşlanan gözlemlemeyi seven meraklı bir gezginseniz, hiç sıkılmaksızın zaman geçireceğiniz Bankong ziyaretçilerine çok şey vadediyor. Tayland, Bankong ve Phuket için tek bir kelime söyle derseniz, “farklı” derim.
Son sözün ardından bir de son fotoğraf; Bankong Havalimanı.